Baqsimi™: Glucagon toedienen via verstuiving in de neus

« Terug naar het overzicht
Baqsimi

Baqsimi™: Glucagon toedienen via verstuiving in de neus

Wat te doen bij ernstige hypoglycemie?

Het is belangrijk om kordaat en snel te reageren wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is. Een ernstige hypoglycemie komt gelukkig minder voor. In het geval van een ernstige hypoglycemie, waarbij de persoon met diabetes afhankelijk is van derden (bv. familielid, vrienden, of andere omstaanders), is het drinken of eten van glucose vaak niet (meer) mogelijk en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. In deze situatie bestaan levensreddende geneesmiddelen op basis van glucagon en zijn verkrijgbaar als een injectie of als een neusspray.

Glucagon is een natuurlijk voorkomend hormoon dat door de pancreas wordt geproduceerd en dat ervoor zorgt dat de lever gestimuleerd wordt om glucose vrij te maken in de bloedbaan. Op deze manier kan de bloedsuikerspiegel weer op peil gebracht worden.

De symptomen van een (ernstige) hypoglycemie kunnen plotseling optreden en variëren van mild tot ernstig: de meest bekende kunnen zijn (1) overmatig zweten, (2) bleek, (3) zich zwak voelen en duizeligheid, (4) prikkelbaar of nerveus zijn en (5) bij ernstige hypoglycemie kan dit leiden tot convulsies, flauwvallen of zelfs tot een verlies van bewustzijn.

Wat is BAQSIMI™?

BAQSIMI™ is de eerste en enige vorm van glucagon die kan worden gebruikt in een hypoglycemische noodsituatie zonder dat een injectie(naald) nodig is, maar dat via toediening in het neusgat automatisch wordt opgenomen in de bloedbaan.

Een uitgebreid onderzoeksprogramma heeft aangetoond dat Baqsimi even goed werkt als de injecteerbare glucagon, maar door de eenvoud van gebruik sneller kan worden toegediend, wat beschouwd kan worden als een belangrijke factor in een vaak stressvolle situatie.

BAQSIMI™ wordt geleverd als een neuspoeder en wordt  beschouwd als een belangrijke ontwikkeling in de spoedbehandeling van een ernstige hypoglycemie, vooral wegens de eenvoud van gebruik en de afwezigheid van een naald en de nodige stappen om het geneesmiddel klaar te maken. In tegenstelling tot injecteerbare glucagon, vereist BAQSIMI™ geen dosis-aanpassing (want het is 1 dosis voor iedereen) en geen ingewikkelde stappen om het klaar te maken.

Bovendien wordt BAQSIMI™ passief opgenomen door het neusslijmvlies (actief inhaleren is niet vereist). Verkoudheid met een verstopte neus met of zonder gelijktijdig gebruik van een decongestivum had geen invloed op de werkzaamheid van BAQSIMI™.

Hoe BAQSIMI™ bewaren en gebruiken?

BAQSIMI™ is goedgekeurd voor de behandeling van ernstige hypoglycemie bij volwassenen, adolescenten en kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar die leven met diabetes mellitus.

BAQSIMI™ is een gebruiksklaar geneesmiddel dat moet bewaard blijven in de originele verpakking tot het moment van gebruik omdat dit een bescherming vormt tegen vocht.

Het geneesmiddel hoeft niet in de koelkast bewaard te worden en de temperatuur mag de grens van 30°C niet overschrijden.  

Het geneesmiddel wordt toegediend in één neusgat en wordt passief opgenomen door de slijmvliezen in de neus. Het is dus niet nodig om na het toedienen te inhaleren of diep adem te halen.

Instructies voor het toedienen van BAQSIMI (zie afbeelding)

  1. Verwijder de folie door aan de rode strip te trekken.
  2. Haal de verpakking uit de koker. (Druk de zuiger niet in voordat u klaar bent om het toe te dienen.)
  3. Houd het vast tussen vingers en duim. Breng de tip voorzichtig in één neusgat in totdat je vinger(s) de buitenkant van de neus raken.
  4. Duw de zuiger helemaal in. (Als de groene lijn niet meer zichtbaar is, is de dosis volledig toegediend.)
  5. Als de persoon bewusteloos is, draai de persoon dan op zijn/haar zijde om verstikking te voorkomen.
  6. Informeer steeds uw behandelende zorgverlener in het geval van ernstige hypoglycemie.
  7. Bijkomende informatie: de bijsluiter van Baqsimi en www.baqsimi.eu

Baqsimi

26/01/2023