Over type 1 diabetes

Over type 1 diabetes

Wat is type 1 diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is, hyperglycemie genaamd. Dit kan verschillende oorzaken hebben: ofwel maakt je lichaam onvoldoende van het hormoon insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen je lichaamscellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Wat zijn de types diabetes?

Er zijn verschillende types van diabetes. Het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds richt zich in het bijzonder op type 1 diabetes, een chronische auto-immuunziekte die bij 10-15% van alle vormen van diabetes voorkomt en meestal, maar niet uitsluitend, bij kinderen, adolescenten en jong volwassenen onder de leeftijd van 40 jaar. Type 1 diabetes is nog niet te genezen.

De piskijker van Jan Steen, ca. 1663-1665 (© Collectie Museum De Lakenhal, Leiden Nederland)

De meest voorkomende variant is type 2 diabetes: 85% van de mensen met diabetes hebben type 2 diabetes. Mensen met type 2 diabetes hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet goed op (insulineresistentie genaamd). Bij het ontstaan van type 2 diabetes speelt erfelijkheid een rol, maar vaak zijn zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging de aanleiding. Type 2 diabetes ontstaat vooral, maar niet uitsluitend, op oudere leeftijd.

Normaal zal het afweersysteem alleen reageren bij ziektekiemen of lichaamsvreemde indringers maar bij sommige mensen vergist het afweersysteem zich en ruimt het lichaamseigen cellen op. Bij type 1 diabetes worden de insuline-aanmakende cellen van de pancreas, de beta-cellen genaamd, vernietigd door het afweersysteem. Hierdoor ontstaat er dus een tekort aan insuline, waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Vanaf de diagnose is het noodzakelijk om levenslang elke dag meermaals de bloedsuikerwaarden te meten en insuline in te spuiten of een insulinepomp te dragen. Mensen met type 1 diabetes moeten bij ieder maaltijd bereken hoeveel insuline nodig is en hierbij rekening houden met allerlei activiteiten. Blanke mensen leiden er meer aan dan kleurlingen, en ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Er zijn ook nog andere varianten van diabetes zoals zwangerschapsdiabetes en enkele zeldzame vormen van diabetes waarover je meer informatie kan vinden op de website van verschillende diabetesconventies in Vlaanderen.