Olivier Kronal

De getuigenis van
Olivier Kronal

Olivier Kronal werkt bij Securitas en is Ultratrailer. Hij heeft sinds 2009 type 1 diabetes.

Toen ik als onderofficier in het Belgische leger actief was, kreeg ik te horen dat ik type 1 diabetes heb. Door deze diagnose gingen er heel wat deuren dicht. Zo mocht ik niet meer op buitenlandse missies en heb ik uiteindelijk ontslag moeten nemen bij Defensie en ben later beginnen werken bij Securitas.

Het is verbijsterend dat mensen met diabetes nog altijd worden gediscrimineerd. De overheid zou een voorbeeldfunctie moeten hebben. De manier waarop ik werd afgewezen bracht mij op het idee om iets te zoeken wat indruk zou maken en waar ik kon tonen dat mensen met diabetes nog steeds bekwaam zijn om "straffe toeren" uit te halen. Zo ben ik uiteindelijk bij de Marathon Des Sables uitgekomen, een race van 250 kilometer door de Saharawoestijn in Marokko waar de temperaturen overdag kunnen oplopen tot 40 graden. Met voldoende wilskracht heb ik een plaats in de top 100 behaald, op 1 400 deelnemers was dit voor mij een groot succes.

Eigenlijk heeft mijn ziekte geleid tot mijn huidige passie, ultralopen. Door deze passie merk ik dat ik mijn ziekte veel beter onder controle heb. Mijn bloedsuikerwaarden zijn enorm verbeterd en de negatieve effecten van de ziekte op lange termijn worden zo makkelijk onderdrukt. Ik kan diabeten maar eigenlijk iedereen aanbevelen om dagelijks voldoende te bewegen.

Je kan mijn passie meevolgen op Facebook. Daarnaast heb ik de vzw Diasports opgericht samen met mijn vriendin Rebecca om sportieve activiteiten te organiseren waar we mensen met diabetes met elkaar laten kennismaken en waar ze ervaringen kunnen uitwisselen.

Olivier

14 november 2018