Diagnose & symptomen

Diagnose & symptomen

Diagnose van type 1 diabetes

Bij een vermoeden van type 1 diabetes worden er in het ziekenhuis één of meerdere testen uitgevoerd o.a. een bloeddruk- en gewichtscontrole en een bloedafname om suiker- en/of vetgehalte (lipiden) te meten.

De bloedafname gebeurt best nuchter. Een nuchtere bloedsuikerwaarde hoger of gelijk aan 126 mg/dl (7.0 mM) wijst op diabetes. Bij een waarde tussen 100 en 125 mg/dl (5.6 en 6.9 mM) spreken we van een gestoorde nuchtere glycemie of ‘prediabetes’. Wanneer de bloedafname niet nuchter is genomen, spreken we van diabetes als de bloedsuiker meer dan 200 mg/dl (11.1 mM) bedraagt. In de meeste ziekenhuizen wordt ook ‘versuikerde’ hemoglobine of HbA1c gemeten. Meer dan 6.5% wijst op diabetes.

© BoerenMedical, Leiden, Nederland.

Symptomen van type 1 diabetes

Als je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt moet je veel plassen en heb je altijd dorst en een droge mond. Zonder insuline en ook omdat je lichaamscellen geen suiker (glucose) binnenkrijgen en een tekort aan energie hebben, begint je lichaam vetcellen af te breken. Hierbij komen zure chemische stoffen genaamd ketonen vrij die voor energie kunnen gebruikt worden. De ketonen stapelen zich in het bloed op, wat leidt tot een toenemende verzuring. Hierbij begint de lever de suiker die werd opgestapeld vrij te geven. Omdat het lichaam zonder insuline deze suikers niet meer kan gebruiken, raken meer suikers in de bloedstroom opgestapeld. De combinatie van deze factoren staat bekend als diabetische ketoacidosis (DKA) en kan levensbedreigend zijn als niet onmiddellijk een behandeling gestart wordt. Dit leidt tot klachten als vermagering, vermoeidheid, sufheid en coma.

Herken diabetes, ook bij kinderen! De typische symptomen van type 1 diabetes nog eens op een rijtje gezet:

  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • 's Nachts opnieuw bedplassen of dikwijls opstaan om te plassen
  • Droge mond
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies, zelfs bij wie veel eet en zich altijd hongerig voelt
  • Vermoeidheid