Behandeling

Behandeling van diabetes

Behandeling van type 1 diabetes

Type 1 diabetes is momenteel niet te genezen en vereist een levenslange behandeling, die de nodige inspanningen vergt van de patiënt en zijn omgeving. Type 1 diabetes is alleen te behandelen met insuline. Een strikte suikercontrole, waarbij de bloedsuikerwaarden in normale range worden gehouden, is niet alleen belangrijk om de symptomen op korte termijn te onderdrukken, maar ook om latere complicaties te voorkomen. Toch mogen de bloedsuikerwaarden ook weer niet te laag zakken, want dan riskeert je een hypoglycemie of kortweg hypo genaamd. Na de diagnose kiest je arts, samen met jou en de andere deskundigen van het team, de beste oplossing voor jou. Het is dus sowieso belangrijk om regelmatig zelfcontrole te doen van bloedsuikerwaarden. Een goede controle laat een diabetespatiënt langer leven met minder verwikkelingen.

Je type 1 diabetes is geen gevolg van een ongezonde levensstijl! Toch is een gezonde manier van leven erg belangrijk voor je. Het kan je gezondheidsproblemen verminderen, uitstellen of voorkomen. Een gezonde levensstijl betekent:

  • niet roken
  • een evenwichtige voeding
  • voldoende lichaamsbeweging
  • afvallen als je overgewicht hebt

Er zijn verschillende manieren om bloedsuikerwaarden te meten (o.a. strips en vingerprik, een flash glucosemonitoring systeem (FGM) of een continu glucosemonitoringsysteem (CGM)). Je arts kan de verschillende opties met je bespreken. Op dit moment verstaan we onder FGM alleen de FreeStyle Libre. Deze laatste meettechnologie is opgenomen in de diabetesconventie (in gans België). Lees meer over de terugbetaling

Daarnaast kan uw behandeling met insuline ook variëren.

Insuline-inspuitingen met pen

Pen waarmee je insuline kunt doseren en inspuiten. Er bestaan zowel wegwerppennen als navulbare pennen. De insulinetherapie is er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan. Tot voor enkele jaren werden de meeste patiënten behandeld met een combinatie van zogenaamde klassieke menselijke kort- en langwerkende insuline. Vandaag zijn er ultra-kortwerkende en langwerkende insuline-analogen, met een aantal belangrijke voordelen. Doordat de kortwerkende vormen sneller worden opgenomen, kunnen patiënten ze ook na de maaltijd nemen, afhankelijk van hoeveel ze gegeten hebben. De kans op een hypo overdag is kleiner. De langwerkende vormen geven de insuline gelijkmatiger vrij, wat ook 's nachts de kans op een hypo vermindert.

Insulinepomp

Insulinepomp is een toestel van 6 op 4 cm, dat de ingestelde hoeveelheid insuline toedient via een katheter in de buik om de bloedsuikerwaarden op peil te houden en zo de natuurlijke werking van de pancreas nabootst. De insulinepomp meet de bloedsuiker niet, dus het gebruik van een gewone bloedsuikermeter of sensor blijft noodzakelijk.