Axel De Muyt, de man achter Novo Nordisk België

« Terug naar het overzicht
Axel De Muyt

Axel De Muyt, de man achter Novo Nordisk België

“NAAST RESEARCH NAAR GENEESMIDDELEN, WILLEN WE OOK BIJDRAGEN TOT EEN BETERE EN DUURZAMERE WERELD VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES”

Axel De Muyt is sinds 2018 algemeen directeur van Novo Nordisk België, een Deens farmaceutisch bedrijf dat zich inzet voor een betere behandeling van chronische ziekten. Naast algemeen directeur, is Axel De Muyt iemand die graag het verhaal van Novo Nordisk wil vertellen. “Ik praat liever over de waarden van het bedrijf, maar dat weten de mensen niet”, zegt De Muyt.

Novo Nordisk is sinds 2017 een partner van Climbing For Life, samen met de Diabetes Liga. Elk jaar organiseert Climbing For Life een fietstocht naar de top van een beroemde berg, wat Novo Nordisk sponsort. Novo Nordisk wil mensen inspireren om aan te tonen dat je ook met type 1 diabetes kan sporten. De Muyt benadrukt ook het belang van betrokkenheid bij dit soort acties, niet alleen vanuit zijn rol als algemeen directeur, maar ook als persoon. Hij haalt zelf enorm veel energie uit het fietsen en ziet het als een manier om een connectie te hebben met mensen met diabetes. “Ik vind het een fantastisch evenement, mensen die samen een berg beklimmen. De emoties die daarbij vrijkomen en de vriendschappen die ontstaan, vind ik heel mooi. Ik probeer ook altijd mee te doen en regelmatig mee te gaan fietsen”, vertelt De Muyt.

“DiaT1op, het sportproject van Hippo & Friends is ook zo waardevol voor personen met type 1 diabetes. Het is altijd fijn om ook daar eens mee aan te sluiten tijdens een trainingsmoment”, zegt De Muyt. In september was er het eindevent van diaT1op in Houffalize: “Ik heb last-minute moeten annuleren, maar ik hoop in 2024 mee te gaan met de diaT1oppers. De sfeerbeelden zagen er alleszins fantastisch uit”.

DE NOVO NORDISK FOUNDATION: INZET VOOR GEZONDHEID EN DUURZAAMHEID


De Novo Nordisk Foundation is een van wereld's grootste liefdadigheidsstichtingen en heeft twee doelstellingen: 1) het bieden van een stabiele basis voor de commerciële activiteiten en onderzoeksactiviteiten van de bedrijven in de Novo Group (Novo Nordisk A/S en Novozymes A/S) 2) het ondersteunen van wetenschappelijke, humanitaire en sociale doelen.


Novo Nordisk wordt uniek beheerd door de Novo Nordisk Foundation. Axel De Muyt legt uit dat deze foundation is opgericht om ervoor te zorgen dat er altijd wordt terug geïnvesteerd in zowel de gezondheid als de maatschappij.

“Wist je dat de Novo Nordisk Foundation ook betrokken is bij het optimaliseren van de landbouw? We kijken naar nieuwe methodes om voedsel te produceren met minder impact op het klimaat en om voedsel gezonder te maken. Ik denk dat dat een mooi voorbeeld is van wat de Novo Nordisk Foundation eigenlijk doet.”

De Foundation wil de interactie tussen landbouw en natuur beter begrijpen, zodat ze het gebruik van landbouwgrond kunnen optimaliseren én de biodiversiteit kunnen beschermen. “Het is belangrijk om je niet alleen te richten op de ontwikkeling van geneesmiddelen, maar ook op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl”, zegt De Muyt.

WERKNEMERS INSPIREREN TOT VRIJWILLIGERSWERK

De passie voor zijn werk komt bij De Muyt niet alleen voort uit de visie van het bedrijf; maar ook door de persoonlijke overtuiging die hij in zijn werk vindt en die hem motiveert.

“Ik zou mijn job niet kunnen doen als ik niet geloof waar het bedrijf voor staat.”

Mijn job geeft mij energie, het voelt niet als werken voor mij”, zegt De Muyt vol overtuiging. Novo Nordisk is volgens hem ook uniek omdat een sterke sociale verantwoordelijkheid bij hun visie hoort. “Ik heb al die waarden gevonden bij Novo Nordisk en ik ben blij dat de mensen een kans krijgen om de waarden van het bedrijf te zien en te begrijpen.” Novo Nordisk probeert haar medewerkers ook te stimuleren om betrokken te zijn bij goede doelen en iets bij te dragen aan de maatschappij. Elke werknemer krijgt een halve dag vrij om vrijwilligerswerk te doen om goede doelen te steunen.

MEEBOUWEN AAN EEN GEZONDERE TOEKOMST

Novo Nordisk wil een voorloper zijn door te werken aan een gezondere en duurzame wereld voor de komende generaties. Dat gaat niet zomaar en vraagt ook samenwerking. Het bedrijf is volop bezig met het inzetten op preventie voor type 2 diabetes, maar ook met klimaatvriendelijke oplossingen binnen het bedrijf.

“We moeten ons bewust worden dat er iets moet veranderen in onze manier van leven, om het in de toekomst leefbaar te houden. Of dat nu binnen 10, 20 of 50 jaar is, maar als we er niks aan gaan doen, dan wordt het een probleem”, zegt De Muyt.

De toekomst van Novo Nordisk ziet er alvast veelbelovend uit, maar er is nog veel werk aan de winkel. “We verminderen onze uitstoot om uiterlijk in 2045 volledig CO2 neutraal te zijn als bedrijf. Wij moeten daar nu mee starten, dat zal misschien tien jaar tot vijftien jaar duren, maar ik ben ervan overtuigd dat dat binnen vijftien jaar de standaard gaat zijn.”

SAMENWERKING MET HIPPO & FRIENDS

Novo Nordisk werkt nauw samen met Hippo & Friends, die kinderen, jongeren en volwassenen met type 1 diabetes ondersteunt. “Wat betreft Hippo & Friends, beschouw ik het als een samenwerking waarbij we de vzw en het fonds willen ondersteunen. We zetten ons sterk in voor de doelstellingen en waarden waar Hippo & Friends voor staat”, vertelt De Muyt.

Hij ziet dan ook een link tussen beide organisaties omdat ze zich beiden richten op het verstrekken van toegankelijke en correcte informatie. Hippo & Friends doet dit bijvoorbeeld aan de hand van educatieve boekjes voor kinderen met type 1 diabetes, die Novo Nordisk ook sponsort. De Muyt waardeert ook enorm wat Hippo & Friends allemaal doet. “Ik moet eerlijk zijn, het zijn heel mooie projecten en we proberen die te ondersteunen op verschillende manieren. Zoals het diaT1op kids event, waar kinderen met type 1 diabetes zich konden uitleven in het Sven Nys Cycling Center.

Elk jaar schenkt Novo Nordisk de kalenders van Hippo & Friends aan zijn werknemers. Elk beeld vertelt altijd een uniek verhaal en herinnert ons waarom ons werk belangrijk is.” Hippo & Friends is bovendien ook heel actief op sociale media om zowel kinderen als volwassenen met type 1 diabetes te informeren en hen te inspireren om actie te ondernemen.

Novo Nordisk is al jaren partner van Hippo & Friends en het bedrijf is nog niet van plan om die samenwerking te stoppen. “We werken al jaren nauw samen en we blijven hen ondersteunen”, klinkt het bij De Muyt.

Foto bovenaan: © Litsa Boesmans

Tekst: Litsa Boesmans

6 februari 2024

Litsa Boesmans