Dr. Chantal Mathieu en haar hoogtepunten van 2021

« Terug naar het overzicht
Innodia

Dr. Chantal Mathieu en haar hoogtepunten van 2021

Een nieuw jaar en dat geeft ons de kans om terug te blikken naar de hoogtepunten in 2021 van dr. Chantal Mathieu, diensthoofd Endocrinologie UZ Leuven en één van de bezielers achter het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds. 

100 jaar insuline

2021 stond in het teken van de 100e verjaardag van de ontdekking van insuline. Deze verjaardag gaf veel aandacht aan diabetes en dan vooral type 1 diabetes. Dr. Mathieu vond het fijn om de ontdekkingstocht naar de eerste klinische toepassing van insuline opnieuw te herbeleven. De behandeling betekende het verschil tussen leven en dood voor mensen met type 1 diabetes.

INNODIA

Op onderzoeksgebied stond het werk in het Europees consortium INNODIA (www.innodia.eu) op de voorgrond en het feit dat dr. Mathieu en verschillende Europese klinische partners, vier studies hebben opgestart in mensen met een nieuwe diagnose van type 1 diabetes. Dr. Mathieu vond dit zelf een nederig makende ervaring. Ze zag jonge mensen met hart en ziel deelnemen aan het klinisch onderzoek. Het hele klinisch team dat erbij betrokken is, kan ze niet genoeg bedanken. 

Lily

Op persoonlijk vlak was 2021 een bijzonder jaar. Dr. Mathieu werd grootmoeder van een prachtige kleindochter Lily. Proficiat aan de hele familie. Vandaar dat ze in 2021 eens aan de andere kant van de barrière stond tijdens de Freder1k studie. In deze studie werden nieuwe ouders benaderd om hun pasgeboren baby genetisch te laten screenen op een verhoogd risico op type 1 diabetes. Het altruïsme en enthousiasme was groot met meer dan 100 000 mensen in België die hebben deelgenomen. Het onderzoek staat niet stil. Elke dag zetten onderzoekers zich in om type 1 diabetes te voorkomen, te stoppen of te genezen.

Steun mee het onderzoek en doneer aan het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds. Vanaf 40 euro per jaar heeft u recht op een fiscaal attest.

Steun het onderzoek

20/01/2022