Kleur je school blauw op Werelddiabetesdag 2024

« Terug naar het overzicht
Kleur je school blauw

Kleur je school blauw op Werelddiabetesdag 2024

Werelddiabetesdag

Werelddiabetesdag (WDD), 14 november, is de dag dat alle types van diabetes aandacht krijgen. Op deze dag kleurt de wereld blauw.

Elk jaar richt de campagne zich op een actueel thema. Het thema voor WDD 2024 is ‘Diabetes en Welzijn’. Leven met diabetes is een voltijdse inspanning waarbij 24/7 waakzaamheid nodig is om de levensbedreigende dalingen in de bloedsuikerspiegel en lange-termijn schade in het lichaam te voorkomen.

Het zijn veel ballonnen om in de lucht te houden...

Wie zijn wij?

Het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds / vzw Hippo and Friends is een goed doel, gericht op type 1 diabetes. We werken rond drie doelstellingen:

  • Creëren van meer bewustwording rond type 1 diabetes;
  • Verhoging van de levenskwaliteit door o.a. de sport- en beweegprojecten diaT1op en diaT1op kids;
  • Steun geven aan het wetenschappelijk onderzoek rond type 1 diabetes.

De naam is trouwens niet toevallig gekozen. Hippo klinkt als 'hypo', de benaming voor een lage bloedsuikerspiegel, waardoor een persoon met (type 1) diabetes onwel kan worden. Ondertussen is Hippo een onmisbare steun en krijgen Belgische kinderen bij hun diagnose gratis een knuffel en voorleesboekje aangeboden.

Ken jij alle soorten diabetes?

Type 1 diabetes

is een auto-immuunziekte die op elke leeftijd kan ontstaan. Hierbij gaat het eigen afweersysteem de alvleesklier aanvallen. Het hormoon insuline kan niet meer aangemaakt worden en suiker wordt niet meer opgenomen in het bloed. Dit vraagt om een levenslange behandeling met toediening van insuline via een pen of pomp.

In België leven ongeveer 50 000 mensen met de ziekte, waaronder 4 000 kinderen en jongeren onder 16 jaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 350 kinderen en jongeren de diagnose, wat neerkomt op bijna 1 diagnose per dag.

Type 2 diabetes

treft 90-95% van de personen met diabetes, voornamelijk volwassenen ouder dan 40 jaar. Naast een ongezondere levensstijl zijn ook erfelijkheid en leeftijd factoren die vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de ziekte. In dit geval wordt de pancreas “lui” en gaat het lichaam minder goed reageren op insuline.

In België hebben ongeveer 600 000 mensen type 2 diabetes. Eén op 10 weet zelfs niet dat hij/zij de ziekte heeft!

Daarnaast komen een aantal andere vormen voor, zoals zwangerschapsdiabetes, MODY en secundaire diabetes.

Preventie is essentieel voor type 2 diabetes, terwijl informatie verspreiden van belang is voor type 1 diabetes. Vandaag de dag is het mogelijk om type 1 diabetes vroegtijdig op te sporen (voordat er symptomen zijn). Het thema ‘Diabetes en Welzijn’ kan dan ook gecombineerd worden met het promoten van gezonde voeding, sport en beweging. 

Waarom deze actie?

Hippo & Friends zet vooral type 1 diabetes in de kijker. Wij willen misverstanden uit de wereld helpen, want veel mensen denken dat je alleen type 1 diabetes krijgt, omdat je te dik bent of teveel snoept, maar daar heeft het niets mee te maken!

Ook kinderen en jongeren komen in contact met diabetes. De impact hiervan is niet te onderschatten. Je hebt de ziekte niet alleen, maar met het hele gezin.

We roepen op om je school blauw te kleuren:

  • Draag blauwe kleren;
  • Lak je nagels blauw;
  • Gebruik blauwe make-up;
  • Draag een blauwe pruik;
  • Versier de klaslokalen met blauwe ballonnen en vlaggen;
  • Kleur onze mascotte ‘Hippo’ blauw tijdens het knutselen.

Kortom, wees creatief en maak er een blauw feest van!

Schrijf je school in voor 30 september 2024 en ontvang een gratis communicatiepakket met affiches, ballonnen, vlaggen, een Hippo kleurplaat en een voorleesboekje over type 1 diabetes.

Post jullie actie op sociale media met de #blauwvoordiabetes en #wdd, tag ons @hippoandfriend (Facebook en Instagram) en maak kans op een bezoek van onze mascotte Hippo!

 

Vraag je gratis communicatiepakket aan

De aanvraag dient vanuit de school te gebeuren, niet vanuit een ouder!