Ellen De Zutter

De getuigenis van
Ellen De Zutter

Ellen De Zutter is 26 jaar en heeft sinds haar 9 jaar (2004) type 1 diabetes. Ze geniet van lange wandelingen in de natuur, probeert nu en dan een nieuw recept uit in de keuken en legt allerlei mooie herinneringen vast op foto. Sinds kort kan je haar ook vinden op de fiets tijdens een uurtje aquaspinning.

Ellen heeft een closed-loop Medtronic Minimed 780G insulinepomp.

Diagnose type 1 diabetes

Tijdens de paasvakantie (2004) gingen we ski√ęn met vrienden van mijn ouders. Tijdens de autorit zorgde ik voor meer dan voldoende plaspauzes. Iedereen vond dit toen amusant. ¬†

Op de piste was het duidelijk dat ik geen controle meer had over mijn blaas, maar ook het dorstgevoel was zodanig groot dat ik zelfs mijn dorst probeerde te lessen door sneeuw te eten. Tien kilo lichter op twee weken tijd, terug beginnen bedplassen, geen honger, geen fut… Genoeg tekenen aan de wand voor mijn ouders om met mij naar de dokter te gaan. Een urinestaal later wisten we hoe laat het was.

Ik spendeerde de rest van de paasvakantie in het ziekenhuis. Paaseitjes stonden helaas niet op de menu.

Ik herinner me nog heel goed de avonden samen met mijn mama aan het ziekenhuisbed. Het ene moment al lachend, het andere moment al huilend, want het was nog onduidelijk wat deze ziekte ging inhouden. Of het moment dat mijn beste vriendinnetje vroeg of ik ging sterven.

Still alive and kicking!

In welke mate be√Įnvloedt type 1 diabetes jouw leven?

Diabetes be√Įnvloedt mijn leven heel hard. Het heeft mij al heel wat kopzorgen bezorgd. Zo heb ik het de afgelopen vier jaar heel lastig gehad met de aanvaarding van mijn ziekte, maar ook met het managen van mijn diabetes. Ik verloor de motivatie om mijn bloedsuikerspiegel te meten en insuline te spuiten. Voor mij was het heel confronterend om slechte bloedsuikerwaarden te zien verschijnen, met als gevolg dat mijn insulinedossisen niet goed afgestemd waren op mijn bloedsuikerspiegel.

Ik heb hulp gezocht bij mijn vriend, mama, zus en vrienden maar ook bij het diabetesteam van AZ Maria Middelares in Gent. Door hen nam ik stappen in de goede richting en leerde ik "it's just a number". Er is geen goede of slechte bloedsuikerwaarde. De waarde geeft enkel een indicatie om te handelen, meer niet.

Uiteindelijk koos ik ervoor om dit jaar te starten met een insulinepomp, de Medtronic Minimed 780G. Wat een openbaring! Mijn HbA1c is op drie maanden tijd gedaald van 9.2% naar 6.4%. Het allerbelangrijkste is dat ik me veel vrijer voel en meer rust heb in mijn hoofd.

Diabetes heeft de laatste maanden dus ook een positieve impact op mij gehad, want ik wil de beste en meest gezonde versie van mezelf worden. Mijn diabetes helpt me daar bij. Af en toe eens een dipje hoort daar ook zeker bij!

Er is een quote die ik altijd zal onthouden: "I'm greater than my highs and lows"

Hoe kijk je naar de toekomst en in welke mate kan Hippo & Friends nog meer bijdragen?  

Ik ben hoopvol dat ik in de toekomst gezonde kindjes kan krijgen, gezond oud kan worden met mijn partner, en al mijn dromen kan verwezenlijken door alle positieve evoluties binnen de zorg voor diabetes.

Toen ik de diagnose kreeg 17 jaar geleden was er een dokter die zei dat we het nog vijf jaar de tijd moesten geven voor een definitieve oplossing. Genezing is er helaas nog niet, maar de snelle opmars van diabetestechnologie√ęn zoals continue glucosemonitor (CGM) systemen en de steeds betere insulinepompen geven mij heel veel hoop en vertrouwen in de toekomst.

Ik vind deze actie van Hippo & Friends super, want diabetes heeft niet één gezicht, maar verschillende gezichten met elk hun eigen verhaal. Ik hoop dat in de toekomst mensen nog veel meer inzicht zullen krijgen in de ziekte maar ook de impact ervan leren erkennen.

27/07/2022