Gunther Scheirlinckx

De getuigenis van
Gunther Scheirlinckx

Het lijkt dat mensen met type 1 diabetes niet sneller een infectie met SARS-CoV-2 krijgen. Daarnaast zien we dat de eerste grote studies in China en Italië het grootste risico leggen bij mensen met een hogere leeftijd (ouder dan 65 jaar) en aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en diabetescomplicaties. Dergelijke berichtgeving blijft het onzekerheidsgevoel en angst van ouders met kinderen met diabetes voeden. Nochtans lopen kinderen weinig risico om erg ziek te worden door besmetting.

We spraken met Gunther Scheirlinckx, wonend en werkend in Zwitserland en de papa van Charlotte Scheirlinckx (14 jaar), die sedert februari dit jaar type 1 diabetes heeft en recent een coronavirusinfectie doormaakte. 

Hebben jullie kort na de lockdown spontaan contact genomen met het diabetesteam van je dochter, of werden jullie zelf snel gecontacteerd?

Nee, we hebben zelf geen contact opgenomen. Ikzelf heb ook type 1 diaberes en ik en haar mama zijn bovendien ook verplegers hier in Zwitserland. We wisten wat de gevolgen waren en het was niet nodig om medische hulp in te schakelen.

Hebben jullie je weleens zorgen gemaakt bij de uitbraak van de pandemie dat er een tekort zou kunnen zijn aan diabetesmateriaal of insuline? Hoe hebben jullie je daarover geïnformeerd?

Nee, we hadden en hebben er alle vertrouwen in dat er voldoende diabetesmateriaal voorhanden is.

Wanneer wist je dat je dochter besmet was met SARS-CoV-2? Welke symptomen vertoonde ze?

Charlotte haar mama is eerst ziek geworden aan SARS-CoV-2. Ze heeft 4 dagen + 40° koorts gehad. Toen Charlotte enkele dagen later verhoging kreeg en last van haar luchtwegen, wisten we hoe laat het was.

Had de corona-infectie een grote invloed op haar glucosewaarden? Draagt je dochter een glucosesensor en gebruikt ze insulinepomp of pen? Hebben jullie haar insulinebehandeling moeten aanpassen?

De glucosewaarden waren moeilijk op pijl te houden. Er waren meer pieken dan anders. Momenteel heeft ze nog een pen, maar we gaan binnenkort overschakelen op een insulinepomp omdat de waarden wel vaak de hoogte en laagte in schieten.

Was deze infectie ernstiger dan een gewone griep of verkoudheid?

We kunnen niet vergelijken met een andere griep of verkoudheid omdat het de eerste keer was dat ze ziek werd sinds ze diabetes heeft. Ze heeft er eigenlijk niet zo heel veel last van gehad.

Hoe hebben jullie deze periode als gezin ervaren? Welke maatregelen moesten jullie treffen?

Charlotte haar mama en ik zijn gescheiden. Charlotte is dus in totaal 3 weken in quarantaine bij haar mama moeten blijven.

Hoe heeft Charlotte deze infectie zelf ervaren? 

Zelf is ze er heel goed overgegaan. Ze was wel moe, koortsig en had een hoestje, maar had voor de rest niet te veel symptomen. Het lastigste vond ze haar glucosewaarden die moeilijk (nog moeilijker) te regelen waren.

Welke maatregelen passen jullie vandaag toe binnen jullie gezin? 

Zoals iedereen hier in Zwitserland, verlaten we enkel het huis om te gaan werken of boodschappen. En gelukkig kunnen we hier heel mooi en rustig wandelen in de bergen.

Gunther

11 mei 2020