De ontdekking
Ondertussen leeft Cédric sinds december 2017 met type 1 diabetes. Cédric was toen nog maar 3 jaar. Een kleuter zoals velen anderen, toen nog in de 2e kleuterklas dat zorgeloos door het leven ging. Tot op de dag dat we hoorden dat onze vierjarige zoon Cédric type 1 diabetes had.
Als ouder kan ik het me nog goed herinneren als de dag van gisteren, zelfs tot in het kleinste detail. Er was een sneeuwval en de kinderen speelden in de sneeuw. In december zijn er in de familie veel feestjes en verjaardagen en merkten wij al snel dat Cédric meer dan normaal begon te drinken. Met als gevolg dat hij ‘s nachts in bed plaste. Dit was het moment waarop ik en Stefanie het gevoel hadden dat er iets niet klopte. Toen het na een paar dagen nog niet veranderd was, besloten we om naar de dokter te gaan. De dokter stuurde ons onmiddellijk naar de spoedeisende hulp van Lier omdat hij zag dat Cédric zijn bloedwaardes niet oké waren. Aangekomen op de spoedeisende hulp en enkele tests later kregen wij te horen dat hij onmiddellijk naar het Universitair ziekenhuis van Antwerpen moest overgebracht worden met de ambulance. Ik kan je verzekeren: je staat als ouder aan de grond genageld, want je weet dat dat niets goeds kan betekenen. Toen kwam het besef dat het foute boel was. Aangekomen in Antwerpen valt het verdict: de diagnose type 1 diabetes. Wij waren niet bekend met de ziekte. Het nieuws kwam dan ook als een verrassing en sloeg binnen als een bom.
Leven met diabetes
Op het moment dat Cédric de diagnose diabetes kreeg, werden wij als gezin verplicht om onze levensstijl helemaal om te gooien. De tijd om even stil te staan en het laten doordringen kwam er niet en was ook niet mogelijk op dat moment. Heel snel leerden we koolhydraten tellen, vingerprikken, infuus-sets en sensors plaatsen en vierden we dat jaar zelfs kerstmis in het ziekenhuis.
Wij bekijken alles per dag, want geen enkele dag is hetzelfde met diabetes. Wij doen dit samen als gezin, 7 dagen per week en 24 uur per dag.
Voor Cédric zelf was dit ook natuurlijk erg wennen. Qua eten had het weinig invloed op hem. Hij was geen snoeperd en at altijd al gezond. Maar er waren wel ineens allemaal naalden en een insulinepomp. Dit leverde veel vragen op voor een jong kind. Meestal gaat Cédric er heel goed mee op. Wij zijn dan ook heel trots op hem, om op 7-jarige leeftijd zelfstandig zijn insulinepomp te bedienen, zelf te kalibreren en tijdens feestjes in de klas berekent hij zelf hoeveel hij moet ingeven in zijn pomp. Soms heeft hij, net zoals iedereen met diabetes, een moment waarop dit allemaal voorbij mag zijn. Met een gebroken hart moet je dan tegen je kind vertellen dat wij dit niet kunnen wegnemen en hij hiermee moet leven en het beste ervan maken. Dat is hard als ouder, maar je kan je kind ook niet voorliegen.
Positiviteit is zeer belangrijk, zeker dat je dit uitstraalt naar je kind met diabetes. Een kind neemt snel de emoties van zijn ouders over, dus wij doen hier alles aan om hem te helpen en het hem allemaal zo aangenaam mogelijk te maken. Is dit gemakkelijk? Natuurlijk niet! Ook wij hebben wel eens een zwak momentje, slapeloze nachten en slaat de vermoeidheid door, maar er is maar één weg en die is vooruit. Elke dag blijft een uitdaging, maar we proberen iedere dag ervan te genieten. Diabetes mag het leven niet beheersen, het moet een onderdeel ervan blijven. Dat vinden we heel belangrijk voor Cédric maar ook voor onszelf en onze omgeving.
Vragen en frustraties door diabetes
Het leven met diabetes zorgde ervoor dat er in een korte tijd veel nieuwe dingen op hun pad kwamen. Dit leverde naast de vele vragen, ook frustratie op.
Het leven met diabetes is altijd opletten en vooruit denken en het is zeker geen pretje. Het zo aangenaam en prettig mogelijk maken is dan ook belangrijk voor ons. Een jong en klein kind speelt natuurlijk veel buiten en beweegt veel. Maar hoe kan een kind een insulinepomp op een aangename manier dragen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de toestellen er leuker uitzien? Met al deze vragen begonnen wij in 2018 aan onze zoektocht naar producten die Cédric het leven met diabetes wat aangenamer zouden maken.
Nergens in België vonden wij een aanbod met een compleet assortiment aan diabetes-accessoires. Toen hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en hebben wij Diacé opgericht voor diabetespatiënten.
De start van Diacé
Wij zijn gestart met het maken van stickers. Ook kochten wij een aantal pomptasjes en diabetestassen in, vanuit de hele wereld. Langzaam breidden wij het assortiment uit. Het was een uitdaging om als kleine speler je te bevinden tussen al die grote webshops en merken. Maar we slaagden er in om heel hard te gaan en zijn ondertussen beschikbaar in verschillende landen. We merken dat er veel vraag naar de producten is, dat maakt het zo leuk. Wij proberen steeds het ruimste aanbod aan diabetes accessoires aan te bieden. Waar wij in het begin al tevreden waren met tien bestellingen per week, komen er nu zo tien à vijftien bestellingen binnen per dag! We krijgen ontzettend veel leuke en positieve reacties. En dat drijft je om verder te doen met wat je bezig bent. Met ons bedrijf willen wij zoveel mogelijk mensen bereiken om met de juiste diabetes accessoires het leven met diabetes zo aangenaam mogelijk te maken.
Diacé maakt het dagelijks leven met diabetes aangenamer
Natuurlijk blijft het leven met diabetes iedere dag een uitdaging, maar wij merken dat onze producten het een stuk aangenamer maken. Cédric maakt met veel plezier gebruik van de producten. Hij heeft altijd al zijn diabetesmiddelen op één plek en bij de hand in zijn diabetestas. Deze neemt hij ook altijd mee naar school. Daarnaast kan hij dankzij het pomptasje rustig spelen zonder dat zijn insulinepomp uit zijn broekzak valt. Hij is super blij met de tasjes. Ook is de sensorhouder ideaal voor Cédric tijdens het sporten. Cédric is gelukkig vrij stabiel in zijn suikers. Hij weet inmiddels hoe alles werkt en waar hij op moet letten. Maar het blijft een grote verantwoordelijkheid voor een kind.
Wil je meer weten?
Wij willen graag meegeven dat het belangrijk is om niet te ver vooruit te kijken met diabetes. “Probeer te genieten van elke dag. Diabetes moet het leven niet beheersen, het moet een onderdeel blijven”, aldus Nick. De website van Diacé is 24 uur per dag toegankelijk en beschikt ondertussen over meer dan 750 producten.
Nick van der Hallen
8 maart 2021