Paracetamol en glucosesensoren

« Terug naar het overzicht
glucosesensoren en paracetamol

Paracetamol en glucosesensoren

Naarmate het aantal mensen met een Covid-19 infectie stijgt, neemt ook de kans toe dat hier mensengaan bij zijn die een glucosesensor gebruiken. Om de symptomen van de ziekte te verminderen nemen mensen vaak Dafalgan of paracetamol in. Welnu, paracetamol kan, vooral als het herhaaldelijk en aan een hoge dosis wordt ingenomen, de waarden van de glucosesensor VALS doen STIJGEN. Bijvoorbeeld, wanneer de suikerwaarde in het bloed 90 mg/dl (5 mM) zou zijn, geeft de sensor een waarde aan van bijvoorbeeld 180 mg/dl (10 mM). Dit is GEVAARLIJK en het is belangrijk om hiermee rekening te houden.

Hebben alle sensoren dit probleem? NEEN!

De meest gebruikte glucosesensor, de FreeStyle Libre flash sensor van Abbott, die ronde sensor die vaak op de bovenarm wordt gedragen, heeft deze interactie NIET en kan bij de meeste mensen zonder probleem verder gebruikt worden. Maar pas op, zoals bij alle sensoren kan elke sensor afwijken van de echte bloedsuikerwaarden, dus bij twijfel over de juistheid van de sensorwaarden voer je ook bij deze sensor best steeds een vingerprik uit.

De sensoren van het merk Dexcom en Medtronic hebben WEL een interactie met paracetamol. Deze sensoren kunnen dan een hogere waarde aangeven dan de echte bloedsuikerwaarde. Gebruikers van Dexcom G5 hebben dit al gezien want soms zegt de App op hun smartphone dat er mogelijks een interferentie is met paracetamol. Omdat het moeilijk te voorspellen is of er een relevante invloed is van de ingenomen paracetamol raden we dan ook aan om tijdens herhaaldelijk gebruik van paracetamol, zeker aan een hoge dosis, te vertrouwen op vingerprikken. Mensen die een insulinepomp gebruiken die mee gestuurd wordt door een Medtronic sensor, zetten de interactie tussen de pomp en de sensor best even AF wanneer paracetamol aan een hoge dosis en heel frequent wordt ingenomen.

Minder gebruikte sensoren zoals de Dexcom G6 en de Eversense geïmplanteerde sensor hebben deze interactie NIET en kunnen zoals de FreeStyle Libre flash sensor verder worden gebruikt.

Nog dit: tot de meest gebruikte vormen van paracetamol in België behoren Dafalgan, Perdolan, Afebryl, Panadol en Zaldiar.

Een éénmalige inname van paracetamol is minder problematisch aangezien de interactie, indien aanwezig, van korte duur zal zijn.

Als slot willen we toch aangeven dat er voldoende alternatieven voor paracetamol zijn die ook pijnstillend en koorts remmend werken. Maar overleg dit STEEDS met uw huisarts of diabetoloog.

Hou jullie gezond! Samen komen we hier door.

Dr. Pieter Gillard en het ganse diabetesteam van UZLeuven